Zawarcie małżeństwa

ZAWARCIE MAŁŻEŃSTWA


Informacje ogólne
Zawarcie małżeństwa następuje z zachowaniem uroczystej formy zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego w wybranym przez nowożeńców urzędzie stanu cywilnego. 

Małżeństwo zostaje zawarte, gdy mężczyzna i kobieta jednocześnie obecni złożą przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego w obecności dwóch pełnoletnich świadków oświadczenia, że wstępują ze sobą w związek małżeński. 

Nie może zawrzeć małżeństwa osoba nie mająca ukończonych lat osiemnastu. Z ważnych powodów sąd opiekuńczy może zezwolić na zawarcie małżeństwa kobiecie, która ukończyła lat szesnaście. Inne przeszkody małżeńskie wymienia Kodeks rodzinny i opiekuńczy w art. 11 § 1, art. 12 § 1, art. 13 § 1, art. 14 § 1, art.15 § 1 (ubezwłasnowolnienie całkowite, choroba psychiczna lub niedorozwój umysłowy, pozostawanie w związku małżeńskim, pokrewieństwo w linii prostej oraz powinowactwo linii prostej, stosunek przysposobienia). 

Nie jest również możliwe zawarcie małżeństwa przez pełnomocnika bez złożenia należytego pełnomocnictwa (art. 16). O nazwisku, które każdy z małżonków będzie nosił po zawarciu małżeństwa decyduje oświadczenie złożone przed kierownikiem USC. Małżonkowie mogą nosić wspólne nazwisko, będące dotychczasowym nazwiskiem jednego z nich. Każdy z małżonków może również zachować swoje dotychczasowe nazwisko, albo połączyć z nim dotychczasowe nazwisko drugiego małżonka. Osoba zamierzająca zawrzeć małżeństwo jest obowiązana:

  1. przedstawić dokument stwierdzający tożsamość oraz złożyć odpis skrócony aktu urodzenia, a także dowód ustania lub unieważnienia małżeństwa, jeżeli pozostawała poprzednio w związku małżeńskim, albo nieistnienia małżeństwa, jeżeli postępowanie o ustalenie nieistnienia małżeństwa toczyło się wobec tej osoby,
  2. złożyć pisemne zapewnienie, że nie wie o istnieniu okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa,
  3. złożyć zezwolenie na zawarcie małżeństwa, jeżeli tego wymagają przepisy Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. 
Osoba o której mowa w ust. 1, nie składa odpisu skróconego aktu stanu cywilnego, jeże został on sporządzony w urzędzie stanu cywilnego, w którym osoba ta zamierza zawrzeć związek małżeński. 

W razie gdy oświadczenie o wstąpieniu w związek małżeński ma zostać złożone przez pełnomocnika, jest on obowiązany złożyć kierownikowi urzędu stanu cywilnego stosowne pełnomocnictwo. 

Dowodem ustania małżeństwa jest:
  1. odpis skrócony aktu zgonu lub odpis prawomocnego orzeczenia sądu o stwierdzeniu zgonu lub uznaniu za zmarłego poprzedniego małżonka,
  2. odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o jego rozwiązaniu przez rozwód albo odpis prawomocnego orzeczenia sądu o rozwodzie.

Dowodem unieważnienia małżeństwa jest odpis skrócony aktu małżeństwa z adnotacją o unieważnieniu małżeństwa albo odpis prawomocnego orzeczenia sądu o unieważnieniu małżeństwa. 

Dowodem nieistnienia małżeństwa jest odpis prawomocnego orzeczenie sądu ustalające nieistnienia małżeństwa. 

Cudzoziemiec zamieszkały za granicą, zamierzający zawrzeć małżeństwo w Polsce obowiązany jest złożyć kierownikowi urzędu Stanu Cywilnego: 

  • dokument stwierdzający, że zgodnie z prawem ojczystym może zawrzeć małżeństwo,
  • odpis skrócony aktu urodzenia,
  • paszport,
  • wizę wydaną przez władze polskie, jeżeli z danym państwem obowiązują wizy.


Cudzoziemiec, zamieszkujący w Polsce na pobyt stały lub czasowo na okres powyżej 6 miesięcy, przedkłada również kartę pobytu

Składane dokumenty (odpisy aktów stanu cywilnego i zaświadczenie o możności prawnej do zawarcia małżeństwa) powinny być przetłumaczone na język polski przez tłumacza przysięgłego. 

Po złożeniu dokumentów zarówno obywateli polskich jak i cudzoziemców obowiązuje miesięczny termin oczekiwania na zawarcie małżeństwa. 

Kierownik USC może z ważnych względów zezwolić na zawarcie małżeństwa przed upływem tego terminu po rozpatrzeniu uzasadnionego wniosku (druk nr 3)

Małżeństwo wyznaniowe.

Osobom zamierzającym zawrzeć małżeństwo wyznaniowe ze skutkami w prawie cywilnym kierownik urzędu stanu cywilnego wydaje ważne przez okres 3 miesięcy zaświadczenie stwierdzające brak okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa. 

Warunkiem niezbędnym do jego otrzymania jest zameldowanie na pobyt stały jednego z nupturientów na terenie gminy Zławieś Wielka oraz złożenie identycznych dokumentów jak w przypadku małżeństw zawieranych przed kierownikiem USC. Wymagane są jednak również odpisy skrócone aktów stanu cywilnego sporządzonych w USC Zławieś Wielka, jeżeli planowane małżeństwo zawarte ma być poza terenem gminy. 

Po zawarciu małżeństwa wyznaniowego ze skutkami w prawie cywilnym, duchowny w ciągu 5 dni od daty jego zawarcia przekazuje (przesyła) wypełnione zaświadczenie do urzędu właściwego ze względu na miejsce jego zawarcia. Urząd ten sporządza akt małżeństwa. 

Uzyskanie zaświadczenia o możności prawnej zawarcia małżeństwa za granicą.

Na podstawie art. 71 ust. 1 i 2 prawa o aktach stanu cywilnego obywatel polski zameldowany na pobyt stały lub mający ostatnie miejsce zameldowania na pobyt stały na terenie gminy Zławieś Wielka, zamierzający zawrzeć małżeństwo za granicą, może otrzymać w USC Zławieś Wielka zaświadczenie stwierdzające, że zgodnie z prawem polskim może zawrzeć małżeństwo.

Dla osób, które przed ukończeniem 16 roku życia wyjechały z Polski i stale przebywają za granicą organem właściwym do wydania zaświadczenia jest konsul. 

Osoba zainteresowana do wniosku (druk nr 4), w którym podaje również dane przyszłego małżonka dołącza:
  • odpis skrócony aktu urodzenia,
  • dowód ustania poprzedniego małżeństwa, jeżeli wcześniej pozostawała w związku małżeńskim (nie składa się odpisów aktów znajdujących się w księgach tutejszego USC; oraz składa pisemne zapewnienie, że nie wie o istnieniu okoliczności wyłączających zawarcie małżeństwa.
W zaświadczeniu, które ważne jest przez 3 miesiące od dnia jego wydania, wpisuje się także osobę, z którą małżeństwo ma być zawarte. 

Miejsce załatwienia sprawy

Urząd Stanu Cywilnego - pok. nr 15 (złożenie dokumentów). 
Sala ślubów (uroczyste zawarcie małżeństwa). 

Opłaty
  • 84 zł - za sprządzenie aktu małżeńskiego,
  • 39 zł - za ewentualne wydanie decyzji o zwolnieniu z miesięcznego terminu oczekiwania na zawarcie małżeństwa lub za wydanie zaświadczenia o możności prawnej zawarcia małżeństwa za granicą.
  • 38 zł obywatel Polski lub zamieszkały na terenie RP cudzoziemiec  niemający  obywatelstwa  żadnego  państwa, zgodnie z prawem polskim może zawrzeć małrzeństwo za granicą.
Termin załatwienia sprawy

Bezpośrednio po dokonaniu zgłoszenia. 

Podstawa prawna
  • Ustawa z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U. z 1964 r. Nr 9 poz. 59 z późn. zm.),
  • Ustawa z dnia 29 września 1986 r. Prawo o aktach stanu cywilnego (tekst jedn. Dz. U. z 2004 Nr 161 poz 1688 z poźn zm)
  • Ustawa  16.11.2006 o opłacie skarbowej Dz. U. z 2006 Nr 255 poz. 1635 ze zm.

Wytworzył: Urząd Gminy (28 kwietnia 2010)
Opublikował: Michał Stępień (23 czerwca 2010, 10:09:07)

Ostatnia zmiana: brak zmian
Liczba odsłon: 1562

wersja do zapisu wersja do druku

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij